
EVENIMENTE
EUROPEAN SCHOOL FOR A LIVING PLANET






CAMPANIA DE INFORMARE PENTRU COMBATEREA HIV/SIDA



ADOPTA UN PARC



EXPOZITIE DIN CADRUL DECADEI EDUCATIEI TEHNOLOGICE






O EXPERIENȚĂ UNICĂ-EXPERIENȚA DE PESTE OCEAN!
O experiență unică – experiența de peste ocean!
Este un lucru bine știut faptul că oportunitățile limitate de angajare din Moldova au forțat mulți dintre cetățeni să migreze în afara țării, în căutarea surselor alternative de existență. În foarte multe cazuri, părinții lor vârstnici sunt lăsați să se descurce singuri. Grijile constante ale concetățenilor noștri emigrați se împart între: grija pentru părinții în vârstă și pentru copiii lăsați în responsabilitatea acestora.
Echipa din Orhei, a cărei doi membri sunt elevii Liceului Teoretic „Onisifor Ghibu”, Zgurean Ludmila și Grecu Vladlen, a venit cu ideea creării unei platforme web, prin intermediul căreia cei ce lucrează peste hotare vor avea şansa să găsească şi să angajeze un tînăr din localitate pentru a ajuta cu treburile casnice pe părinţii vîrstnici ce au rămas fără îngrijire acasă, în Moldova. Tinerii se întregistrează şi îşi creează un profil pe site-ul nostru gratis. Noi ne propunem să utilizăm un procent din profitul obținut pentru a angaja tineri care ar vizita şi ar ajuta familiile social vulnerabile.
„Do it for bunica” este echipa care, în urma unor mai multor etape de selecție, a intrat în top 3 la categoria Social Venture a competiției de business de origine americană Diamond Challenge. Echipa a fost invitată să participe la finala internațională a concursului, care a avut loc în aprilie la Delaware, SUA.
Iată că noi deja ne-am reîntors acasă și suntem dornici de a vă relata toate detaliile călătoriei noastre de peste mări și țări, ba chiar de peste ocean. Să începem cu ceea că trei dintre noi au zburat pentru prima dată cu avionul, ceea ce înseamnă că de la începutul călătoriei am avut parte de sentimente unice, eu eram emoționată și abia așteptam să decolăm și să simt acea senzație de a plana deasupra norilor și de a fi cu capul în nori. După 10 ore de zbor am aterizat în siguranță în America, pe aeroportul din Newark, unde cu mare drag eram așteptați de către părinții mentorului nostru, Steven Mantani, care este voluntar în Corpul Păcii. Deci, am putea spune că primii americani pe care i-am întîlnit acolo au fost niște oameni extrem de drăguți și ospitalieri.
Pe data de 13 aprilie ne-am cazat într-un hotel din Delaware. Următoarea zi urma să avem parte de cîteva sesiuni de instruiri și pregătiri pentru prezentare, dar și pentru cunoașterea reciprocă a echipelor.
După o seară plină de pregătiri alături de mentorul nostru, Steven, ne-am trezit de dimineață cu noi puteri, dar și cu emoții și griji. Ziua de 15 aprilie era marcată în calendarul meu de ceva timp, și iată că a sosit cu o viteză nemaipomenită, și urma doar în cîteva ore să prezentăm ideea echipei noastre în fața unui juriu competent, precum și a unui grup mare de spectatori, ce ne priveau atît în realitate, cît și online, în emisie directă. Inițial, au evoluat cele trei echipe finaliste de la Business Venture, după care și noi, echipa Do it for Bunica, de la Social Venture. Acum am senzația că nu îmi amintesc nimic din momentele cînd eram pe scenă, și că cele 5 minute parcă nici nu au existat în viața mea. Totuși, cel mai stresant moment pe care îl așteptam cu toții era sesiunea „Întrebări și Răspunsuri”, dar, care, spre marea noastră uimire, a fost foarte lejeră, deoarece juriul a fost atît de plăcut impresionat de noi și de ideea noastră, încît întrebările erau de prisos. Aș putea spune că în final am trecut cu bine de această încercare, căci juriul a adresat cîteva întrebări, pentru care noi ne-am pregătit în avans.
Ca de obicei, rezultatele s-au anunțat în ordine crescătoare, astfel, pe locul 3 s-a clasat echipa din SUA, MentorU, pe locul 2 echipa din Costa Rica, Fresque Ticos, și prin urmare marele premiu a revenit echipei din Moldova, Do it for Bunica. Nu au întîrziat să apară grandioasele felicitări din partea oamenilor pe care nici nu îi cunoșteam, mesajele de la cei de acasă, care vizualizau online evenimentul, și iată că în cîteva clipe rețeaua de socializare facebook a fost invadată cu postări ce informau pe toți de faptul că echipa noastră a învins și a reprezentat cu demnitate liceele „Onisifor Ghibu” și „Ion Luca Caragiale”, orașul și raionul Orhei, precum și întreaga țară, Republica Moldova. Acest moment a fost cel mai extraordinar, cu o cascadă de emoții, moment de glorie ce nu va putea fi înlocuit nicicînd.
Următoarea zi ne-am făcut bagajele și am plecat la New Jersey, unde am fost primiți cu multă căldură de către părinții lui Steven, care își exprimau continuu grija, dragostea și mărinimia lor, de parcă eram propiii lor copii. Și exact acum au început distracțiile, vizitele, locurile noi și momentele de relaxare.
Prima destinație a fost plaja și oceanul, locul unde am savurat cu drag sunetele naturii, valurile mării. Apoi am plecat la The Gravity Vault, o sală de alpinism interior. Călătoria noastră a continuat următoarea zi cu vizita la Six Flags, un parc de distracții.
Cea din urmă, zi am petrecut-o la New York, un oraș miraculos și plin de obiective turistice, pe care, din păcate, nu am reușit în totalitate să le vizităm. De dimineață am făcut o călătorie cu feribotul, care transportă oamenii între Manhattan și Staten Island, și de pe puntea căruia puteam admira Statuia Libertății, zgîrîie norii din oraș și turnul pe care este imposibil să nu îl observi, The World Trade Center, blocul construit în locul celor două gemene, care au fost distruse în atacul terorist din data de 11 septembrie 2001. New York este un oraș metropolă, a cărui aglomerație uneori te supraobosește, dar care, totuși, are multe locuri turistice frumoase.
Călătoria noastră se sfîrșește aici,căci deja era și timpul să ne reîntoarcem acasă, și chiar dacă despărțirea de SUA a fost tristă, la întoarcere am fost extrem de entuziasmați, deoarece toți cei dragi ne așteptau la aeroport cu flori, baloane și urări de bun venit. A fost o săptămînă unicală, a cărei amprentă va rămîne actuală încă mult timp și care, personal, m-a motivat să excelez și să mă dezvolt, căci lumea e frumoasă și există o serie de oportunități de care tinerii ar trebui să beneficieze.
Pentru toată această experiență nemaipomenită am dori să mulțumim tuturor partenerilor Diamond Challenge, fără de care în țara noastră nu ar fi existat posibilitatea de a participa în acest concurs. Această călătorie în SUA a fost o experiență unicală pentru fiecare dintre membrii echipei noastre și această șansă se datorează aportului adus de către Consiliul Raional Orhei, Centrul de Tineret Orhei, Liceul Teoretic „Onisifor Ghibu” și „Ion Luca Caragiale”, și toți oamenii care au donat fonduri pentru noi. Totuși, cea mai mare parte a recunoștinței noastre revine mentorului și prietenului nostru, Steven Mantani, fără de care nimic din cele mai sus relatate nu ar fi existat, căci el a fost mereu inima echipei și a știut cum să ne unească permanent, investind tot ce a avut mai bun în noi și luptînd pentru rezultate frumoase.
Fiți tineri activi și dedicați-vă societății, pentru ca mai tîrziu societatea să se dedice vouă. Mulțumim!
Cu mult drag,
Zgurean Ludmila,
membra echipei „Do it for Bunica”



ECHIPA "PRO SUCCES"
Felicitări echipei "PRO SUCCES" ca liceului deţinătoarea locului I la concursul raional "Vasile Lupu - personalitate creştină". Bravo elevi.
Mulţumim mult profesorilor coordonatori şi elevilor cl. a XI-a Sandu Dumitru şi Melnic Vlad care ne-au ajutat la montarea tehnică a Temei pentru acasă.



CONFERINȚA ȘTIINȚIFICĂ CU GENERICUL
"TRADIȚII ȘI OBICEIURI ÎN CULTURA ROMÂNEASCĂ"
Cu drag de neam și țară..., cu drag de tradiții și oiceiuri... au venit elevii IP LT „Onisifor Ghibu” să demonstreze talentele pe care le posedă.La 24 mai am trăit cu toţii momente deosebite. În cadrul conferinței literare cu genericul: ,,Tradiţii şi obiceiuri în cultura românească”, s-a promovat ideea că neamul românesc este bogat prin tradiţiile și obiceiurile, ce le are din plin. Instituția Publică Liceul Teoretic ,,Onisifor Ghibu”, de Zilele Onsifor Ghibu-ediția a XX-a, a fost o ȘCOALĂ ALTFEL!!!






GALA LAUREAȚILOR 2016 DIN CADRUL ''ZILELOR ONISIFOR GHIBU'', EDIȚIA A 20-A
Pe parcursul anului şcolar liceul a obţinut rezultate remarcabile! Elevii talentaţi, cu performanţe frumoase şi plini de iniţiativă au fost apreciaţi pentru munca, efortul şi dăruirea depusă ! Meritele lor în diferite domenii şi concursuri se datorează şi profesionalismului dascălilor noştri.
Gala Laureaţilor este o sărbătoare pentru liceul nostru, deoarece în această zi se demonstrează că este un parteneriat productiv şi minunat între şcoală-familie-comunitate!






CONFERINȚA ȘTIINȚIFICĂ
PLEDOARIE PENTRU CALITATE ȘI EFICIENȚĂ ÎN EDUCAȚIE
DIRECŢIA GENERALĂ EDUCAŢIE ORHEI
IP LICEUL TEORETIC „ONISIFOR GHIBU”
Localitatea: or. Orhei
Str. Vasile Lupu - 149
Telefon/fax 0235 24720
Site:onisiforghibu.md
Email:lt.onisifirghibu@gmail.com
30 mai 2016
Motto: ,,Investeşte în oameni”
Argument
Se știe că cel mai bun rezultat al educației este când elevul se poate descurca și fără profesor. Ne dorim să educăm un elev care să devină autonom, să fie interesat pentru propria dezvoltare şi autoafirmare, să fie responsabil pentru propriile acţiuni și să fie deschis spre schimbare. În acest caz dascălul are rolul de ghid în învățare, este un bun îndrumător, devine un prieten mai mare și astfel, se construiește o şcoală prietenoasă copilului.
Scopul Conferinţei este evidenţierea, stimularea şi promovarea exemplelor de bune practici în dezvoltarea competenţelor intelectuale, investigaţionale, creative, estetice şi interese sporite pentru diferite domenii de cercetare ştiinţifică ale cadrelor didactice,părinţilor şi elevilor din liceu .
Obiective urmărite
-
Realizarea educaţiei de calitate prin stimularea excelenţei, creativităţii, competenţei.
-
Dezvoltarea competenţelor cheie ale elevilor prin investigaţie ştiinţifică, creaţie artistică şi tehnico-aplicativă.
-
Realizarea parteneriatului educaţional între şcoală, familie şi comunitate.
-
Oferirea unui cadru favorabil de conlucrare şi cooperare a profesorilor şi elevilor din liceu şi alte instituţii din oraşul şi raionul Orhei.
-
Promovarea bunelor practici în asigurarea calităţii şi eficienţei în educaţie.
-
Evidenţierea modelelor aplicate în activitatea educaţională în vederea obţinerii performanţei.
Grupul țintă
Conferinţa se adresează cadrelor didactice,părinţilot și elevilor de gimnaziu şi liceu.
Tematica abordată
-
Rolul lecturii în educaţia literar – artistică a tinerilor;
-
Importanţa studierii unei limbi străine în societatea contemporană;
-
Valenţe educative în opera literară şi pedagogic a lui Ion Luca Caragiale şi Onisifor Ghibu;
-
Educaţia pentru valori şi respectul pentru valorile naţionale;
-
Aplicaţii ale matematicilor în cotidian;
-
Educaţia pentru un viitor sănătos şi durabil;
-
Pregătirea elevilor pentru viaţă: caracterul practic al educaţiei;
Secţiuni
-
Limbă şi comunicare, moderator A. Patraş, director adjunct
-
Istorie şi Cercetare, moderator V. Chiperi, director adjunct
-
Pedagogie şi Psihologie, moderator L. Cotruţă, psiholog;
-
Fizică şi Astronomie, moderator A. Lungu , profesoară de fizică;
-
Matematică, moderator E. Marandiuc, profesoară de matematică;
-
Biologie şi chimie, moderator D. Guţu, profesoară de chimie;
Parteneri
-
Direcţia Generală Educaţie, Orhei
-
IP Liceul Teoretic „Ion Luca Caragiale”
Coordonatori:
E. Bulat – directorul liceului
Prof. V. Chiperi – director adjunct
Prof. A. Patraş – director adjunct
Echipa de proiect:
-
O. Mardare - prof. limba şi literatura română
-
N.Fărîmă - prof. limba şi literatura română
-
E. Soroceanu - prof. limba şi literatura română
-
A. Saharneanu - prof. limba şi literatura română
-
V. Chiperi – prof. de istorie şi educaţia civică
-
E. Druguş - prof. de limba engleză
-
M. Boldişor - prof. de limba engleză
-
L. Cotruţă – prof. de informatică, psiholog
-
A.Gorbatovschi - prof. biologie
-
E. Marandiuc – prof. matematică
-
L.Răileanu - prof. biologie
-
A.Lungu - prof. fizică
-
D. Guţu - prof. chimie
Criterii şi cerinţe faţă de comunicări, proiecte:
-
Subiect relevant, interesant, util, actual;
-
Originalitatea abordării problemei ştiinţifice şi de cercetare;
-
Reflecţii personale, implicare personală;
-
Timp pentru prezentarea lucrării pînă la 5 min. pentru fiecare autor/vorbitor/prezentare.
PROGRAMUL DE LUCRU AL CONFERINŢEI
-
10.00 – 10.20 Deschiderea lucrărilor Conferinţei, E. Bulat directorul liceului. Mesaje din partea oaspeţilor.
-
10.20- 10.30 prezentarea programului de organizare şi desfăşurare a lucrului pe secţiuni, moderator V. Chiperi dir. adjunct
-
10.30- 12.00 desfăşurarea lucrărilor pe secţiuni conform programului (comunicări orale, prezentări).
12.00 – 12.20 Închiderea lucrărilor Conferinţei. Discuţia în plen a rezumatelor activităţilor . Opinii, sugestii, aprecieri. Înmînarea diplomelor.
Rezoluţia Conferinţei anuale a activităţii educaţionale în anul de studii 2015-2016
Genericul Conferinţei Pledoarie pentru calitate şi eficienţă în educaţie”
Participanţii la Conferinţă au menţionat următoarele:
1.În anul de studii 2015-2016 cadrele didactice s-au implicat în elaborarea strategiei de proiectare şi implementare a sistemului de management al calităţii în liceu prin elaborarea proectărilor la disciplina şcolară,realizarea eficientă a lecţii şi abordări creative a activităţilor metodice,extracurriculare şi extraşcolare.
2.Pe parcursul anului de studii s-au proiectat şi s-au realizat diverse activităţi în vederea implicării elevilor pentru asigurarea unui învăţământ de calitate;s-au elaborat de către majoritatea profesorilor instrumente pentru implementarea eficientă a prevederilor curriculare şi formarea de subcompetenţe şi competenţe la elevi cu caracter de integrare socială;
3.Catedrele metodice au diversificat activitatea metodică(ateliere didactice,mese rotunde,prezentări,rapoarte,workschop-uri) şi au elaborat sugestii practice cu scopul îmbunătăţirii sistemului de evaluare a randamentului şcolar;pornind de la evaluarea cunoştinţelor şi capacităţilor, axată pe proces – la evaluarea competenţelor, axată pe produs;
4.Echipa managerială s-a orientat în activitatea sa pe paradigma managementului participativ,a unei comunicări eficiente şi un feed-back al tuturor activităţilor.
5.Echipa managerială a dezvoltat în continuare conceptul că o instituţie performantă înseamnă resurse umane care se formează continuu ,care îşi dezvoltă competenţele profesionale sistematic şi coerent;
6.Majoritatea diriginţilor au realizat parteneriate cu elevii şi părinţii în procesul de proiectare a unor activităţi extraşcolare(Ziua uşilor deschise,Zilele Onisifor Ghibu,Ziua mamelor,Sărbătoarea familiei) aceasta a permis să se realizeze pe de o parte o educaţie autentică şi de calitate, pornind de la interesele elevilor, pe de altă parte s-a consolidat parteneriatul profesor – elev-părinte.
Cadrele didactice,elevii şi părinţii participanţi la lucrările conferinţei au pledat pentu schimbări relevante în şcoală care se referă la următoarele aspecte importante:
1.Elevul ca subiect al educaţiei trebuie să fie învăţat să-şi formeze un traseu individual de dezvoltare personală şi asigurare a carierei, profesorii atribuindu-şi rolul de moderator şi ghid al învăţării şi educaţiei;
2.Schimbarea accentului în formarea continuă a cadrelor didactice de la achiziţii de informaţii la abordări polivalente şi complexe:cursuri la distanţă,proiecte personale,consultanţă,activităţi practice în instiutuţie, activităţi de mentorat la nivel de raion,schimb de bune practici şi activităţi de învăţare reciprocă;
3. Crearea oportunităţilor de participare a cadrelor didactice la activităţi de cercetare desfăşurate la nivel local,naţional şi internaţional.
4. Educaţia să devină un sector prioritar de activitate a statului,dat fiind faptul că în prezent toate intenţiile rămân la nivel de declaraţii.Această cauză are un impact negativ asupra calităţii procesului educaţional şi atractivităţii profesiei de pedagog.
5. Crearea unei baze de date naţională unde să se promoveze experiența avansată a cadrelor didactice şi managerilor şcolari la nivel local, naţional şi internaţional.
6.Crearea perspectivelor socio-economice care ar aduce elevilor şi părinţilor garanţii că absolvirea unui nivel cît mai înalt de studii înseamnă şanse optime de a găsi un loc de muncă bine plătit în R.Moldova.
Pentu conformitate în numele participanţilor la conferinţă semnează directorul liceului
Bulat Eugenia





